Saya Bangga Jadi budak IT | *mind massage*

-bidan&paman kampung ternama-

Saya Bangga Jadi budak IT

salam....tengok tajuk..dah tau..dan mulai pukul 5 petang hari ni 1-7-2011, keputusan kemasukan/penerapan Ijazah Sarjana Muda dah boleh disemak..bagi yang ditawarkan Program idaman, tahniah, bagi yang tidak dan dicampak ke fakulti Teknologi maklumat barangkali, terutamanya IT/ komputer sains, tahniah juga dan jangan bersedih, ada sebabnya..kenapa aku suka jadi budak IT ada beberapa sebab..mari2 baca:::- =D
  1. zaman sekarang ni, semua pakai IT, teknologi maklumat,  tak percaya?? cuba cari kat dunia ni mana yang tak ada pakai IT..orang asli pon ada laptop tau..saya bangga jadi budak IT.
  2. if you think about money, kerja dalam bidang IT merupakan kerja yang mendapat gaji lumayan... demand sangat tinggi, bila demand sangat tinggi, kerja pon berlambak2 dan kaching3 bagi yang ada keparatan kepakaran dan kemahiran IT. lagi2 kalau korang ada certificates dari CISCO, Microsoft, ADOBE, ataupon Oracle, boleh demand gaji tau~ using only diploma+cert can get around RM5000 kalau kepakaran anda digunakan, dan ada dengarkan cerita pasal kerajaan, buat FB page, buat email, buat page 1Malaysia y berjuta2 hengget, keje orang IT jugak tu... 
  3. teknologi maklumat selalu berubah dan kerap berubah. kadar perubahannya adalah sangat laju... seriously, info tech are the new arms race(betol ke ayat ni), berlumba2 orang nak dapatkan teknologi baru. tengok je sekeliling, kawan sebelah pakai hand phone baru, laptop baru. paling laju adalah hardware..esk keluar grafik card baru, next 3 month akan ada pula grafik card baru..there always something new, and newer....
  4. everybody talk about it, askar, engineer, dentist, artist, even pak imam....adik kecik2 pon dah demand nak handphone...
  5. korang pon boleh juga dipanggil sebagai engineer atau doktor atau artis ataupun entrepreneur kalau itu yang korang nak..DOKTOR pc, software ENGINEER, digital ARTIST, technoPRENEUR..paling menakutkan cyber terrorism
tu la sedikit sebanyak yang boleh dishare...kalau ada yang ngutuk korang jadi budak IT(aku pernah kena), gelakkan balik sudah, mereka adalah orang2 yang duduk dibawah kereta sorong y ditelangkupkan...alih 2 cari kita balik untuk kepentingan diri sendiri...

7 orang sakit sendi, otot dan urat:

ema said...

congrate!
jadilah budak IT mcm kite.. ;)

sangat enjoy jadik bdk IT ni.
Lebih enjoy bila dapat project berbakul-bakul. :P

FaraLavida said...

kite smua bakal org kaya. lol!

Syuhada said...

jeles pulak dgn budak IT ni =..=

Huszaini said...

bukan budak it tapi suka it

AIZAMEV said...

err.. nak kenal budak IT sorang.. boleh? hahaha

ayanuts said...

IT nampak lekeh dan slalu jd bhn gelak..tp IT mampu buat kita jadi kaya :)

A-L HAQIM said...

Bantuan Diperlukan..boleh??
minat tak..contest jom join
1st time seumor idop buat ni..
http://1malaysia-cybershot.blogspot.com/2011/07/rm-contest-snap-shot-bloggers-contest.html