blogger cari masalah... | *mind massage*

-bidan&paman kampung ternama-

blogger cari masalah...

salam...cari masalah betol ni, blogger cari masalah...kurang ajar..tak tahu diuntung..tak kenang budi..sampai hati ko kan...dibagi madu dibalas cuka..panas betol hati ni..tunggu kau, tak tenang ko duduk, tak tenteram hati ko nak berehat, tak guna............................................

memang aku tahu.....
untuk projek akhir tahun sarjana muda ni, terpaksa juga aku cari masalah, dan tu la yang masalahnya, tak tahu apa masalah nak diselesaikan untuk projek akhir tahun. blur blur. terpikir juga nak buat agen pintar. tapi tugas agen tu sendiri yang menjadi persoalan. hahahaha. apa tu agen pintar kelik kat sini

apa agen tu nak buat, teknik apa nak pakai dan boleh ke agen ni selesaikan masalah y dikehendaki. tapi sebelum sampai ke tahap tu, kena gak cari masalah y boleh diselesaikan oleh agen tu sendiri, manusia atau komputer.

meh aku bagi contoh-contoh masalah, kalau korang ada rough idea sila2 la komenkan ye..ngarut pon tak pe..nak buat kolaburasi antara fakulti pon chantek juga..:-
  1. speech recognition, character recognition dan semua2 yang berkaitan mengenal pasti eg:- barang rosak, muka, jenis2 makanan, lagu, suara, tanah, kayu, darah, monyet..XD...
  2. fuzzy logic. tentukan output sesuai base dari input yang vague macam mesen basuh auto kat rumah tu..
  3. genetic algorithm : - optimization macam buang noise. searching.
  4. robotics. pergerakan mimik kucing ke, mimik hanjing ke, mimik orang ke, elak tepis terajang balik
  5. gaming. game apa y best ek??
tak lupa juga kriteria nya harus la K.I.S.S..apetuh,, nak ciom2 pulak..ngahah...Keep It Simple and Stupid..idea y simple dan nampak macam bodo2 pon boleh berjaya...

okay tu je..rasanya budak2 batch aku Sistem Cerdas/Artificial Intelligence pon tengah pening2 lalat mencari idea dan tajuk...daaa~~

ps..jangan marahhh arrr...=D

1 orang sakit sendi, otot dan urat:

NOOR FATIN said...

ada yang cari masalah dgn aku ni :P :P