ASCII Art Tutorial. | *mind massage*

-bidan&paman kampung ternama-

ASCII Art Tutorial.

mai2 mari blajo edit2 kedaigambar Adobe(Photoshop)..hari ni kita akan blajo edit2 gambar supaya menjadi seperti diprint oleh komputer dolu kala...untuk pengetahuan anda, komputer berkomunikasi dalam bentuk bit 1 dan bit 0..sebelum ujudnya gambar digital, berkaler dan dalam pixel, komputer mampu membentuk imej seperti ini dalam bentuk number:
okeyh ni moden punya
mari kita mulakan..
bahan utama:
-gambar black and white/kaler pon tak pe sbb akan ditukar kepada black and white juga.

mula2 bukak photoshop...
start dengan membuat file baru(Ctrl+N)..pilih preset yang anda mahukan..kelik ok dan background putih akan kelihatan.

untuk memudahkan kerja anda, sila buka Edit>>Preferences>>Guides,Grid&Slices..setkan grid line anda pada 12 pixels:
pastikan grid anda kelihatan(View > Show >Grid)

step sterusnya agak leceh sikit..
klik pada Horizotal Type Tool atau shortcutnya "T"..layer baru akan dibentuk...secara rawak taipkan huruf 1 dan 0..aku sarankan taip dari hujung kiri sampai hujung kanan..tak kisah berapa lines pastikan warna tulisan ialah hitam...kalau dah malas sangat tu macam  lah tak biasa Ctrl+C then Ctrl+V...adjust saiz font supaya padan dengan kotak grid..saiz sesuai <5...

seterusnya masih pada layer typing tadi..pegi kat Layer > Rasterize > Type untuk mengubah text tadi kepada bentuk pixel...kerja leceh bermula..korang perlu duplicate layer nombor ni dan susun kacak-kacak, dan penuhkan seluruh gambar dari atas sampai bawah..lepas susun perlu dicantumkan(merge..Ctrl+E) untuk menjadi satu gambar..cantumkan jugak dengan background putih korang..lepas tu Inverse(Ctrl+I) image tersebut, background warna hitam,tulisan warna putih..
kemudian,masih lagi pada layer y sama pergi kat Image>Adjustment>Hue&Saturation...click pada Colorize dan adjust warna gambar numbers korang tu ikut suka hati tapi jangan sampai nombor tu taknampak terus..ak pilih kaler hijau supaya nampak macam ala2 filem Matrix



next step, drag gambar korang suka kedalam projek korang ni..layer baru akan terhasil..nak mudah pakailah gambar Black and White, tapi klau pakai gambar berwarna pon boleh cuma korang perlu convert dulu gambarnya menjadi black and white..kalau gambar ada mempunyai background  yang tak di ingini macam pokok,cawan,bangunan,etc sila buang background tersebut..pilih kawasan y hendak dibuang menggunakan magentic lasso dan kemudian fill kawasan yang telah dibuang dengan warna hitam..strong light and shadow pada gambar korang amat membantu..untuk lebih jelas adjustkan kontras dan kecerahan gambar anda.
sebelum
selepas

seterusnya, pergi pada Filter > Pixelate > Mosaic untuk adjust gambar tadi supaya match dengan grid..pilih cell size 12.


kemudian untuk imej yang lebih dramatik pergi ke Image > Adjustments > Posterize..adjust level dia ikut suka hati tapi aku akan gunakan level 4


step seterusnya: untuk membuatkan number2 tadi kelihatan pergi ke kawasan layer tadi dan tukarkan mode layer gambar diatas dari Normal kepada Multiply..numbers tadi akan kelihatan pada kawasan putih dan kawasan kelabu..

tukar kat kawasan anak panah bengkok tu
hasilnya..=D
untuk kesan yang lebih menarik-narik adjustkan output level gambar tadi (Ctrl+L)..untuk menampakkan sedikit number yang tidak kelihatan pada warna hitam gmbar anda..


kalau korang zoom boleh nampak numbers y banyak2 tadi...habis dah tutorial ASCII art..nampak macam gambar ala2 filem Matrix kan?...selamat mencuba..tutorial ini daripada buku Art and Design in Photoshop written by Steve Caplin...nak ebook dia pon boleh mintak kat aku okeyh..=D

ps:paham jugak ke tah korang apa yang aku type ni..XD

2 orang sakit sendi, otot dan urat:

sekamar rindu said...

salam..

susahnya nak buat tu...:) hanya yg pakar je boleh lakukan..

MSS said...

tak susah la...=D
kene ada Adobe photoshop...