Bersih bersih. | *mind massage*

-bidan&paman kampung ternama-

Bersih bersih.

tuneup utilities dah bagi warning low disc space dekat Local Disc(C)..lama rasanya tak bersihkan laptop..bukan luaran(takkesah pon laptop nampak buruk) tapi dalaman..dalam mana??dalam ni::-
merah merah merah
ni la akibatnya kalau selalu mendownload macam2 dan tak delete atau ada redundant kat hard disc lain..tgok tu merah makngah semua partition except for the ebooks partition. ebooks tu pun rasanya perlu dibersihkan, sbb jarang sangat baca. download je lebih.

kalau kat Local Disc(C) paling banyak scrap yang tak tau datang dari mana tah sebab partition tu untuk lah kita install windows, semua file untuk sistem operasi(OS) kat situ. kalau nak format laptop/tukar OS pon partion tu jugak target..install support program lain pun kat situ. most of the time, program2 support y kita install ni y paling banyak buat file2 sementara yang kurang penting/tak tau fungsi ataupun temporary files untuk program tu.

Temporary file sahaja 7.10 Gigabytes..bergiggig tuh..
tengok kat bahagian temporary files tu, 7.10GB pakai..semak sangat tak tau dari mana datang..contoh::kadang2 korang mesti ada rasa pelik sbb seminit lepas ada 10GB after browsing internet etc tgok balik lepas 10 minit tinggal 8.9GB..pelik bukan tanpa disangka-sangka 1GB++ kurang..


ni la masanya nak gunakan Disc Cleanup utilities provided by windows..kalau dah tak tau sangat atau rasa sayang gila nak buang file2 kesayangan kat PC/laptop tu buat la macam ni..buat dekat partition Local Disc, tempat OS korang diinstall..membantu..nak lagi pantas buat la Disc Defragment..=D

dah tak merah
nota kaki:
1GB = 1000MB

nota kakitangan:
ps:kalau nak format laptop/PC tu..tanya dulu charge format berapa..format ni bukannya susah pon..cas paling tak patut ialah lebih dari RM10 untuk format kosong..kalau format + other software RM15 tu paling mahal..bagi aku lah..senang je format laptop/PC ni

2 orang sakit sendi, otot dan urat:

NOOR FATIN said...

aku xreti format sendiri. huhu

iday said...

hahaha,,baru ari tu tegurrr,,dah biruuuuu :)