Saya Pelajar UiTM | *mind massage*

-bidan&paman kampung ternama-

Saya Pelajar UiTM

ni adalah segment dari blogpilihan malaysia..dulu ada segment pasal blog negeri kan..kali ni pasal IPTA...hihih..mari mulakan....

mula2...masa diploma..Diploma Sains Komputer, kat UiTM Melaka...intake Julai 2007..fresh2 lepas habis SPM, blaja dan graduat kat sekolah memandu dan tros dapat tawaran pergi sini..dah habis blaja dah pon kat Melaka, sem 5, Disember 2009 paling last blaja kat sana then Januari 2010 praktikal kat KL...best tau Melaka..environment mmg suit sgt dgn jiwa ni =P
cool kan lecturer kitorg..ni gmbr depan rumah beliau Madam Ika, ajar Bel..=D
tiap sem ada program dak2 kelas such as jalan2, mandi manda kat Gunung Ledang, overnight kat PD, dan baraan kerumah lecturer....

pengalaman erk?? panis ke dulu or mahit dulu ker?? jgn korg pikir bukan2 terbaca panis..takde maknanya aku melucah..panis tu pahit-then-manis, mahit pulak manis-then-pahit...perkataan ni semua dari induksi blok lah...dak2 sekarang mmg dah tade induksi ni..jumpe senior wat dek jer kan..senyom sikit pon idak....abaikan...

pengalaman mahit la,,paling diingati, masa mandi2 kat gunung ledang tu yelah nak seronok2 kan mandi manda kat gunung..ayer nya sejuk tak hengat punya..cari2 spot paling best sbb kat paling atas dah ramai orang,,so turun la sikit kebawah tu ad tempat y ok...dah jumpa apa lagi ramai2 r terjun...some of us mmang konon-konon extremkan panjat la batu2 licin kat air terjun tu...bayangkan batu tu mmg lah licinkan tmbh pulak dengan mold ijau kat batu2 tu...tunggu masa jer,, then tup2 sorg tegelincir..dok main kat batu tu je kan...memang mengundang la...nasib baik tak terok,,tak g kelas beberapa hari jer..itulah mahitnya..manis ke pahit..nasib baik tak jumpa PGL time tu..bleh jadi pengalaman panis kalau macam tu..=D

kat The Jetty lepas balik dari gunung..melalak masing2..
pengalaman lain, kalau siapa yang pernah blaja kat UiTM Melaka mesti tau tiap taun kalau ada event macam Open Collage atau minggu kemerdekaan masa malam pembukaan dan penutup mesti ada cheer..cheer..sorak2 tu..tapi tade la sampai lompat2 buat backflip, somersault bagai..just a cheer..semangat kolej kediaman..dan kalau lelaki mesti punya ada Rivalry antara kolej...dan paling tak sebulu semestinya Kolej Tuah dgn Kolej Jebat..memang tak sebulu,,lelagi kalau ada dak2 Jebat ni wat hakka tradisi "mencapub" kat Kolej2 Dang dan Tun(kolej perempuan)..lalu je depan Tuah kompom perang mulut berlaku..stakat tu jelah paling besar pon..perkataan kesat2 keluarnya..rasanya ni la kot kelebihan UiTM Melaka masa tu, sekarang dah takde rasanya tradisi ni..but cheering ni mungkin ada lagi kot..tengok la yer video kat bawah ni...batch baru...aku dah grad kot atau tengah praktikal masa ni..=_="


lagi satu aktiviti best kan bila dok hujung level then main gitar sambil menunggu "mangsa"...maklumlah kolej sebelah dining perempuan...selalunya yang kena ni girls dari atas bukit Tun Merah dan Tun Putih..nasib la..kalau ada y sambil belek2 handphone time jalan tepi kolej kitorang dapatla ayat macam ni..
"hey cik adik, tengah main game Snake ker, abang main game Snake 3.."
haha..nakal gila level mate aku..but then makin lama makin pupus aktiviti tu..ramai dah keluar..sama ada yang dah grad atau jadi NR..

bnyak tradisi kat UiTM Melaka dan kebanyakannya dah pupus, contoh2 tradisi:-
  1. mandi "bunga"...aku tak pernah kena..ahahaha..=P
  2. nyanyi depan blok perempuan sorg2.
part 2..degree...aku skarang ni smbung blaja tros lepas habis diploma dapat tawaran Sarjana Muda Sains (Kepujian) Sistem Cerdas UiTM Shah Alam....cerdas bukan cergas yer..cergas tu macam meen meen..cergas jer kaki dia kayuh2 time baring..dah pandai nak golek2 dan berjaya meniarap kan diri sendiri..tak lama lagi merangkak la tu(out of topic)...UiTM lagi, UiTM Dihatiku lah katakan..hahaha..baru masuk intake Julai 2010..im expecting another 1.5 years to finish my degree...

lawatan ke SIRIM dengan dak2 Netcentrik
pengalaman untuk degree ni..tak bnyak lagi kot yang boleh diceritakan...tunggu topup bnyak2 baru la best..but last sem paling byak aktiviti y kitorang buat adalah bowling bowling dan bowling..ahaha..best gak, ada jugak bowling buddies kan..main just for fun..no hard feeling...=P

haaa...teringat pulakkan aku pasal dak2 ni time raya harituh..padi tengah menghijau..nak sangat datang rumah aku, nak sangat katanya berjalan2 kat sawah padi..jadi aku pon bawak la diorang,,4 org je pon yang ikot..ok lah tu...siap ada yang ngidam nasi ayam emak buat(ini tipu)...tapi serius diorang cakap emak masak nasi ayam sedap..dah lama aku tau fakta tu..ada yang sanggup menahan lapar selama beberapa hari semata nak makan nasi ayam emak masak...bila makan tu licin..ayam satu pinggan habis...=P

ni lah diorg tu
stakat ni je lah..panjang gak nih..wahaha...

23 orang sakit sendi, otot dan urat:

Siti Safiyyah said...

heh panjang gaklah entry ni..tapi menarik nak bace..hehe

gambar last tu cantik.. :) melaka mmg best kan?dulu berangan nak blaja sane..hehe

Ayuni said...

hikhik, ske lagu uitm di hatiku....

azie5ouh!8 said...

waa..budak sns kom gak upanyer..asal x smbg degree sns kom??
anyway, i pun penah g gng ledang..mmg terbaek laa..

http://azie508.blogspot.com/2010/12/waterfall-waterslide-and-rainwater.html

MSS said...

Safiyyah:: berangan jer???hi3..mmg best..ala2 kampung gitu..tak kurang semak otak

husna:: salam perkenalan..=D

Ayuni::nyanyi sikit tengok..=P

azie::yupp...AI(artificial intelligent aka sistem cerdas aka kepintaran buatan) kan branch dari sains komputer jugak...dak2 sains komputer takkan la tak penah dengar AI....dah lama minat AI sebenarnya..=D

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said...

YO saye dak sains kom gak. hehe.

NadiRah said...

hype!! selamat berkenalan.. =)

hantu GiGi said...

salam perkenalan!!dr plajar UIA!

MSS said...

Shafiq::yo..sama la kiterr

nadirah::salam perkenalan..bonjour~

HG(Hantu gigi)::salam perkenalan..cheese..kek..=D

nunui Joe said...

dtg melawat saudara uitm. hehehehe

Sery Suryani said...

sggah lawat student UiTM..

Rozuan Ismail said...

salam perkenalan..saya rozuan..pelaajr ukm..jom singgah blog saya..

Whoda said...

wehh nak jugak nasi ayam mak kau~~ hehehe~

hana said...

huhu..
nasik ayam tu..
sdap nye..
sye pn dak UiTM gak..
x kn x leh hulur2 nasi ayam ckt kn..
hehehe
=D

mySheiRa said...

salam kenal dr stdent utm :)

MSS said...

nunue:hai..

sery:hei..

rozuan: hei dak ukm

az: hai akak senior

hud: datang rumah aku lah nyah..=P

eiysya: hey dak um

hana: jempot datang rumah..

mysheira: salam perkenalan..

hacker said...

"Ad entry mnarik kat blog hacker...dtgla bace...jgn lpe jadi mmbe hacker tau...hehehehhehe"

♥ sALmiE ♥ said...

hye mss... sy dari uthm... salam perkenalan.. jom singgah ke blog sy :)
sy follow awk :)

MSS said...

will do...
merci~=D